Wednesday, November 6, 2013

CREAM BRULEE


Cream Brulee
Oleh:Al Ummu Al Payid
Like:www.facebook.com/bukuresepi

:Cream Brulee

Bahan-bahan (6 mangkuk kecil):

  • 4 biji kuning telur
  • 1 cam besar gula kastor
  • 600ml whipping cream
  • sedikit esen vanilla
  • sedikit gula kastor (utk ditaburkan diatasnya)
  • *sye gne gula perang

cara:
- pukul telur dan gula hingga sebati
- letak krim dlm periuk kecil buat secara double-boiler tapi pastikan air dlm periuk mendidih perlahan
- kacau supaya krim tidak hangus
- bila krim jadi suam, masukkan campuran telur
- kacau tanpa henti hingga pekat (pastikan air dibawah periuk mendidih perlahan)
- masukkan sedikit esen vanila dan kacaukan supaya jadi sebati
- tapiskan ke dlm 6 mangkuk kecil yg tahan panas
- letak mangkuk dlm tin pembakar berisi 2.5cm air
- bakar dlm oven 140c selama 40 min
- biar sejuk sebelum diletak dlm peti sejuk semalaman
- taburkan gula kastor/gula perang, grill hingga gula diatasnya menjadi keperangan
- biar sejuk kemudian disimpan didlm peti sejuk selama 2 jam sebelum dimakan

Selamat mencuba (^_^)

No comments:

Post a Comment