Monday, January 13, 2014

UBAT BATUK SEMULAJADI


Elakkan pengambilan madu/delima jika demam atau batuk disebabkan panas badan. Kerana madu/delima bersifat panas.

Mengenal batuk kahak 
Kahak jernih = badan sejuk 
Dirawat dengan madu, buah delima dan kena makan makanan bersifat panas.

Kahak pekat/kuning/hijau = badan panas
Dirawat dengan barli atau air asam jawa dan kena makan makanan bersifat sejuk.

Penambahan:

Jus delima (buang kulit, blend dan tapis ) boleh dicampur dgn air suam , minum untuk hilangkan kahak (umur 7-10bulan).

Bayi di bawah umur satu tahun tidak sesuai diberikan madu.
Bagi sesiapa yang mahu melakukan amalan bertahnik, tidak menjadi masalah, kerana bertahnik cuma mencalitkan sedikit madu pada lidah anak, bukan beri makan atau minum hingga sesudu madu.

Kenapa tidak selamat?

Madu mengandungi spora dari sejenis bacteria bernama “clostridium botulinum” yang boleh menyebabkan penyakit yang sangat merbahaya iaitu “Botulism Bayi”.

Spora ini sangat sukar dibunuh juga ianya tahan panas walaupun dididihkan untuk beberapa jam atau melalui proses penapisan.

Apakah “botulism”?

Botulism akan menyerang sistem saraf yang boleh menyebabkan mata kabur,kelopak mata tertutup sedikit (droopy eyelid) dan kesusahan ketika bernafas dan menelan air liur.Ia juga akan menyebabkan muntah-muntah,cirit-birit dan sakit badan.

Kenapa tidak digalakkan diberi kepada bayi?


Usus bayi merupakan persekitaran yang sesuai untuk spora ini. Apabila madu ini dimakan, ia akan membiak dan akan menghasilkan sejenis toksin.Toksin ini akan diserap masuk ke dalam usus bayi yang masih tidak matang dan menyebabkan “botulism”.

Bagaimana pula dengan orang dewasa?


Madu adalah selamat untuk orang dewasa. Ini adalah kerana usus orang dewasa mengandungi acid yang cukup untuk menyahkan toksin yang dihasilkan oleh spora ini.

Terdapat sesetengah kes botulism bersifat ‘sederhana’,dan sesetengah lagi bersifat ‘merbahaya’ sehingga menyebabkan kematian.Kemuncak umur untuk penyakit ini ialah 2 hingga 4 bulan.Tetapi risiko tetap ada pada umur 1 minggu hingga 11 bulan.Secara kesimpulannya madu tidak digalakkan diberi bawah umur 1 tahun.

Simptom-simptom:

1. Simtom perut yg berbeza dari kebiasaan(unusual gastrointestinal   
    symptom),berkemungkinan disebabkan oleh sebarang keracunan makanan       atau makanan tercemar.
2. Kepenatan (lethargy,weakness)
3. kesusahan untuk mengawal kepala(loss of head control)
4. pertukaran nada nangis(altered cry)Kebiasaannya,simtom akan muncul dalam jangka masa 18 hingga 36 jam.Jika muncul simtom-simtom ini segeralah menghubungi pakar kanak-kanak atau doktor. Jika tidak segera mendapatkan rawatan,simtom akan berlanjutan sehingga menyebabkan lumpuh tangan,kaki,badan dan otot pernafasan.

No comments:

Post a Comment