Moist chocolate cupcake
Oleh:NoorZie Gee
Like:www.facebook.com/bukuresepi
(Hidangan 13 biji)
Bahan A :
Bahan B :
Cara2 nya:
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit
5. Masukkan adunan ke dalam cup dan susun dalam loyang yang di lapik kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6. kukus selama 1 jam dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... Kalau rajin boleh letak topping..
Topping :
** coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
Caranya :
- Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler
- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair
- Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair. Curahkan ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi kek.
- Hiaskan mengikut kretiviti.. saya tabur coklat rice.
Marvelous!!!
Oleh:NoorZie Gee
Like:www.facebook.com/bukuresepi
(Hidangan 13 biji)
Bahan A :
- 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
- 1 cawan gula perang @ gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan susu pekat
Bahan B :
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur (suhu bilik)
- Cawan cup secukupnya
Cara2 nya:
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit
5. Masukkan adunan ke dalam cup dan susun dalam loyang yang di lapik kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6. kukus selama 1 jam dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... Kalau rajin boleh letak topping..
Topping :
** coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
Caranya :
- Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler
- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair
- Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair. Curahkan ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi kek.
- Hiaskan mengikut kretiviti.. saya tabur coklat rice.
Marvelous!!!
No comments:
Post a Comment