Eggless Chocolate cake
Oleh:Marsha Mohamed
Like:www.facebook.com/bukuresepi
Bahan :
Cara :
Nota :
Kek ini sgt moist, lembut dan lebih sedap dimakan setelah dibiarkan semalaman atau 1-2 hari.
Oleh:Marsha Mohamed
Like:www.facebook.com/bukuresepi
Bahan :
- loyang 9 inci
- 2 cawan tepung gandum - diayak sekali
- 2 sk baking powder - diayak sekali
- 1 sk soda bikarbonat - diayak sekali
- 1/2 cawan serbuk koko @ campuran serbuk coklat
- 2 cawan gula
- 2 1/2 cawan air panas
- 1/2 sk garam
- 160 ml minyak masak sayuran @ minyak jagung
- 2 sk cuka
- 2 sk esen vanilla
Cara :
- Panaskan oven pd suhu 160-170C.
- Sediakan loyang kek yg bersesuaian. Griskan dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Sediakan bekas yg agak besar.
- Satukan tepung, gula, serbuk coklat, dan garam. Ratakan.
- Kemudian masukkan air panas dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
- Tuangkan minyak masak @ minyak jagung. Kacau lagi hingga sebati. Jika adunan bergentel, tapiskan.
- Akhir sekali, masukkan cuka dan terus kacau hingga rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak.
- Suhu bergantung pd oven masing2. Tidak mengapa jika permukaan kek retak sebab memang begitulah kejadiannya.
- Setelah kek masak, biarkan ia sejuk semalaman sebelum dipotong.
- Hiaskan dgn krim @ ganache jika suka.
Nota :
Kek ini sgt moist, lembut dan lebih sedap dimakan setelah dibiarkan semalaman atau 1-2 hari.
No comments:
Post a Comment